top of page
Fetes a mà a Sant Llorenç de Montgai

Peces artesanals

IMG_2254.jpg

IMG_2254.jpg

IMG_2259.jpg

IMG_2259.jpg

IMG_2280.jpg

IMG_2280.jpg

IMG_2246.jpg

IMG_2246.jpg

Els forns de llenya son per molts ceramistes, per diferents motius, cosa del passat. Els forns elèctrics són molt nets i controlables, com els de gas amb el control de la flama, la temperatura i l’atmosfera; però no hi a comparació amb l’experiència de coure amb forns de llenya, tant a baixa com a alta temperatura.

 

Els resultats son especials i impossibles d’assolir amb els altres tipus de forn, les marques que deixen les flames al cos de les peces i la cendra són especialment característics d’aquest tipus de cuita.

 

Em vaig decidir per la llenya després de veure els resultats i comparar els mateixos vidriats a les mateixes temperatures i cuits en forns diferents; al taller de l’amiga i professora Angelina Alos.

El foc, es l’etapa mes important del procés de creació i totalment determinant per al producte final.

 

El resultat de les ceràmiques cuites en forn de llenya em va enganxar des del principi. M’agrada fer peces que són úniques i que mostren tot el procés creatiu. Per a mi, el procés creatiu i el resultat es tot un.

 

La ceràmica cuita en forns de llenya es molt evident, degut a que la cuita es fa molt ajustada en temperatura al punt de tolerància de les pastes. Al mateix temps hi ha un risc elevat de que les mateixes flames destrueixin totalment o en part el vidriat. La interacció que hi ha entre el foc, la cendra i jo; sempre m’ha fascinat.

 

 

 

De totes maneres coure en forns de llenya es molt pesat físicament, s’ha d’estar molt atent a la fogaina, posant llenya quan cal per poder controlar la temperatura i l’atmosfera, durant les moltes hores que dura la cuita.

 

He de dir, també, que quan es cou d’aquesta manera s’ha de ser conscient de molts mes errors que encerts; al principi i també després , els errors no els he considerat mai fracassos sinó experiències de les que vaig aprenent, això si, sense escatimar feina.

Dels dibuixos, al fang, a ma o a torn, tot sense oblidar mai els vidriats, el color, la textura, fonamental en el procés. No m’agrada improvisar, tant en les formes com en els colors, acostumo a calcular els esmalts mes d’una vegada amb diferents materials i en faig diverses proves fins a trobar la que mes m’agrada.

Normalment faig molts dibuixos de cada una de les peces i si no tinc clar el color també les pinto, per així, poder apropar-me més al resultat final.

 

Sempre que he pogut, m’ha interessat utilitzar materials que no estan comercialitzats, com terres de diferents colors o minerals que trobo directament al Montsec, prop de casa.

Considero imprescindible la investigació amb tot tipus de materials per tenir una amplia gamma de recursos per noves cobertes.

Quan es tracta de peces úniques, encara que hagi fet totes les proves corresponents, sempre penso que del total de fornada, un xic mes de la meitat resulta com jo volia, la resta es divideix en altres proves i moltes sorpreses, algunes de les quals milloren les propostes originals.

bottom of page